Terug naar Startpagina van StamboomOnderzoek.com
StamboomOnderzoek.com

Lyckele Ebelens Lycklama à Nijeholt[1, 2]

Mannelijk 1485 - 1538  (53 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Lyckele Ebelens Lycklama à Nijeholt 
    Geboren 1485 
    Geslacht Mannelijk 
    Gebeurtenis 1512  Weststellingwerf, Friesland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Benoemd als grietman van de grietenij Stellingwerf. 
    Gebeurtenis 1514  Nijeholtpade, Friesland, NL Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    De stins 'Friesburg' werd in 1514 door Gelderse troepen belegerd en geplunderd. Een jaar later, in 1515, werd de stins op St. Anthoniusdag in zijn geheel afgebrand 
    Gebeurtenis 18 feb 1517  Weststellingwerf, Friesland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Benoemd tot grietman van de grietenijen Stellingwerf-Westeinde en Schoterland.  
    Gebeurtenis 11 Okt 1524  Weststellingwerf, Friesland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Door keizer Karel V tot grietman van Stellingwerf-Westeinde benoemd, welke twee dagen later tot erfelijk wordt verklaard. 
    Overleden 1 feb 1538 
    Persoon-ID I3971  marius
    Laatst gewijzigd op 4 nov 2017 

    Gezin Johanna 
    Getrouwd 1505 
    Kinderen 
     1. Lubbert Lyckles Lycklama à Nijeholt,   geb. 1505,   ovl. 1561  (Leeftijd 56 jaar)
     2. Aeble Lycklama à Nijeholt
    +3. Jochum Lyckelens Lycklama à Nijeholt,   geb. vóór 1518
     4. mr. Meyne Lycklama à Nijeholt,   geb. 1520,   ovl. 14 dec 1608  (Leeftijd 88 jaar)
     5. Pier Lyckles Lycklama à Nijeholt,   geb. 1523,   ovl. 19 dec 1610  (Leeftijd 87 jaar)
    +6. Joseph Lyckles Lycklama à Nijeholt,   ovl. 1614
     7. Grete Lyckles Lycklama à Nijeholt,   geb. vóór 1520,   ovl. 1538  (Leeftijd > 18 jaar)
     8. Anna Lyckles Lycklama à Nijeholt
     9. Catharina Lyckles Lycklama à Nijeholt
    Laatst gewijzigd op 21 mrt 2020 
    Gezins-ID F1414  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGebeurtenis - Benoemd als grietman van de grietenij Stellingwerf. - 1512 - Weststellingwerf, Friesland, Nederland Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsGebeurtenis - Benoemd tot grietman van de grietenijen Stellingwerf-Westeinde en Schoterland. - 18 feb 1517 - Weststellingwerf, Friesland, Nederland Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsGebeurtenis - Door keizer Karel V tot grietman van Stellingwerf-Westeinde benoemd, welke twee dagen later tot erfelijk wordt verklaard. - 11 Okt 1524 - Weststellingwerf, Friesland, Nederland Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Foto's
    De stins Friesburg te Nijeholtpade
    De stins Friesburg te Nijeholtpade
    Deze stins Friesburg, ook bekend als Lemenburg stond onder Nijeholtpade, gemeente Weststellingwerf, Vriesburgerweg 23. De stins werd vóór 1780 afgebroken.

  • Bronnen 
    1. [S32] Kwartierstaat Sjoukje Tiessen, Albert Aalderson, email van 14 mrt 2008.
      Saksisch grietman van Stellingwerf, in ´dienst´ van een Saksische hertog die weer handelde in opdracht van de Duitse keizer.
      Hij paste zich effectief aan bij verschuivingen in de machtsverhoudingen, werd in 1517 Bourgondisch grietman van Schoterland en het westelijk deel van Stellingwerf, in 1518 balling en hij werd in 1524 door de landvoogd Floris van Egmond, als dank voor zijn inzet voor het Bourgondisch bewind, erfelijk belast met het grietmanschap over Weststellingwerf.
      In tegenstelling tot nogal wat nakomelingen was Lickele Ebelens niet erg onder de indruk van de verheffing in de adelstand. Volgens de overlevering zou hij gezegd hebben: "Deugd allinne makket wiere adel."

      Stamvader van de familie Lycklama à Nijeholt. Winsemius noemde hem "een treffelyck ghequalificeert man, soo van gheslachte als goederen". Vermeldt van hem, dat hij "uyt het gheslachte van Steenwyck" stamde. Woonde op Friesburg bij het dorp Nijeholt (Nijeholtpade) en dat dit geslacht zich naar dit dorp, à Nijeholt, vernoemd heeft. In de eerste helft van de 17e eeuw ontstond uit het patronym Lyckles de achternaam Lycklama, terwijl de toevoeging a Nijeholt als herinnering aanhet langdurig verblijf van dit geslacht te Nijeholtpade eveneens uit deze tijd dateert. Uit "Her en der deur et oolde Wolvege" van Fokke van Lute: De komst van de Lycklama´s -grietmannen, grondeigenaren en verveners- isvoor het cultuurpatroon van het noordelijke gedeelte van Wolvega van grote betekenis geweest. Door hen kwamen in de zestiende eeuw de verveningen de bosbouw pas goed tot ontwikkeling. In of ongeveer 1626 laten ze aan de oostkant van het dorp de Lycklamastins bouwen. Voor de afvoer van de turf en het hout bestond er behoefte aan waterwegen. Daarom lieten de Lycklama´s een vaart graven vanuit de Tjonger door het veengebied via Nijeholtwolde naar Wolvega: de Lycklamavaart.

      In Friesland eindigen veel namen op -ma, zoals Boersma, Bergsma, etcetera. Dat -ma betekent ´zoon van´. Dus Lycklama betekent ´zoon van Lyckle´.Dat slaat op Lyckle Eables, die van 1517 tot 1521 grietman van Stellingwerf was. De zonen van Lyckle Eables verspreidden zich over Friesland enom bij te kunnen houden over wie men het had, werd er een plaatsbepalingaan de naam toegevoegd. Het woordje ´áa´ (uit het Frans) betekent namelijk van/uit. En Nijeholt betekent ´Nieuwe hout´, oftewel de nieuwe bossen. Dus Lycklama à Nijeholt betekent ´zoon van Lyckle uit de nieuwe bossen´ (dit doet overigens vermoeden dat er ook een familie bestaat met de naam ´Lycklama à Oldeholt´, maar daar is mij niets over bekend...).

    2. [S23] Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lyckle_Eebles.
      Eebles werd in 1512 genoemd als grietman van de grietenij Stellingwerf. Hij woonde te Nijeholtpade op de stins "Friesburg" of "Lemenburg" en behoorde tot de trouwe aanhangers van de Saksische hertogen. Zijn stins werd in 1514 door Gelderse troepen belegerd en geplunderd. Een jaar later, in 1515, werd de stins op St. Anthoniusdag in zijn geheel afgebrand.

      De hertog van Saksen had zijn rechten op Friesland inmiddels op 19 mei 1515 verkocht aan de latere keizer Karel V. De geleden schade van Eebles bleef niet onopgemerkt. De door Karel benoemde stadhouder van Friesland, Floris van Egmont, stelde Eebles schadeloos door hem bij de splitsing van Stellingwerven, in Stellingwerf-Oosteinde (Ooststellingwerf) en Stellingwerf-Westeinde (Weststellingwerf), op 18 februari 1517 te benoemen tot grietman van de grietenijen Stellingwerf-Westeinde en Schoterland. Keizer Karel V beloonde hem nogmaals voor zijn inzet, door hem op 11 oktober 1524 tot grietman van Stellingwerf-Westeinde te benoemen, een functie die twee dagen later op 13 oktober 1524 door de keizer erfelijk werd verklaard. Hij overleed waarschijnlijk in 1536 en werd als grietman opgevolgd door zijn zoon Lubbert.

      Of er uit zijn huwelijk met Johanna nog meer kinderen zijn geboren is onduidelijk. In zijn biografie door L.M.G. Kooperberg in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek wordt vermeld dat hij mogelijk drie zoons gehad zou hebben.


Zoek persoon in andere databases 


Wilt u gegevens van personen in uw eigen stamboom overnemen? Dat mag, mits u gegevens niet commercieel gebruikt of laat gebruiken. Gegevens waarbij broninformatie is gegeven moet weer tot die bron terug te leiden zijn. Wilt u foto's of documenten overnemen? Voor het publiceren hiervan heb ik veelal zelf toestemming moeten vragen, deze toestemming gaat niet automatisch op u over. Neem dus altijd eerst even contact met mij op.


StamboomOnderzoek.com / The Next Generation of Genealogy Sitebuilding © Darrin Lythgoe